Deri Ayakkabı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Deri Ayakkabı Nasıl Bakılmalı?

En sağlıklı ayakkabı türü deriden üretilmiş ayakkabılardır fakat tüm doğal ürünler gibi deri de yaşlanır. Rutubet, soğuk, kuru hava, güneş gibi doğal etkenlerle elastikiyeti azalır, doğal özelliklerinin uzun süre korunması için bakım uygulanması şarttır.
 Derinin türü ve proses edilme biçimi nedeniyle, tek bir bakım ürünü mevcut değildir. Derinin türü ve amacına göre değişik bakım ürünleri geliştirilmiştir.
İlk kez kullanımdan önce, krem veya sprey şeklinde koruyucu film oluşturan bir bakım ürünü kullanılmalıdır. Bakım uygulaması sırasında deri kesinlikle kuru olmalıdır.

Nemlenen ayakkabılar, önce gazete kağıdına sarılmalı ve doğal oda ısısında iyice kurutulmalıdır.
Kirler bir fırça veya nemli bir bezle alınmalıdır.
Deride renk değişimini önlemek için, doğru bakım ürünü kullanılmalıdır.
Bakım ürünü çok az kullanılmalı ve yüzeye eşit yayılmalıdır. Çok kullanım nefes alabilme özelliğini engeller.

Kir ve toz, derinin yüzey deliklerini tıkayabilir ve nefes alabilme özelliğini önler.  Büyük kir ve lekelerin giderilmesi, özel bir temizleyici kullanımı gerektirir.  Temizleme işlemi deri tümüyle kuruduktan sonra yapılmalıdır. Lekenin deri üzerinde uzunca süre kalması, daha derin katmanlara nüfuzuna neden olduğundan özenle temizlenmelidir.


 Deri Ayakkabının Ömrünü Uzatmak için neler yapmalıyız?

Ayni ayakkabı her gün giyilmemeli. (En az 1 gün ayakkabı dinlendirilmeli)
Formu bozulmaması için ayakkabı giyildikten sonra 24 saat (bir gün) dinlendirilmeli.
Giymediğiniz ayakkabıyı tahta kalıplarda muhafaza edin. (Bu şekilde ayakkabı fazla nem almayacak ve çatlakların oluşumunu engelleyeceksiniz.)
Islak ayakkabıları ısıtıcıların yanında kurutmayın. Sıcağın etkisi ile derileri çatlar ve kurur. Doğal yollarla dışarıya koyarak kurumasını bekleyin.
Süet benzeri ayakkabıların üzerlerine su geçirmez sprey sıkarak koruyun. Su çeken hangi deri olursa olsun hem leke yapar hem deforme olur.
Kaliteli ayakkabı boyası kullanın, kalite boya ile sık sık sık boyayın ve badem yağı kullanmak cilalayın.

Deri Ayakkabıyı Doğru Kullanım biçimi

Deri ayakkabılar açık havada, özellikle de güneş ışığı altında bekletilmemelidir.Deri ayakkabının üzerine başka bir ayakkabı veya bir malzeme konulmamalıdır.Her kullanımdan önce mutlaka ayakkabı fırçası yardımıyla tüm kir ve tozdan arındırılmalıdır.Deri ayakkabı spreyleriyle ayakkabılar sık sık temizlenmeli ve parlatılmalıdır.Arada bir ılık su ile ıslatılmış yumuşak bezle silinen deri ayakkabıların daha uzun süre yeni gibi kalması mümkün olacaktır.Deri ayakkabı silindikten sonra kuruması için asla güneş alan bir yerde bırakılmamalı, kuru bir bezle silinmelidir.Deri ayakkabılar ıslak bırakılırsa kısa sürede deforme olur ve üzerinde lekeler oluşur. Bu sebeple mutlaka kurulanmalıdır.Deri ayakkabıları ortalama ayda bir kez deri ayakkabı cilasıyla parlatmak gerekmektedir. Bu sayede derinin ömrü uzar, kolay kolay zarar görmez.Aynı deri ayakkabıları her gün giymemek gerekir. Bir ayakkabı bir gün giyildikten sonra temizlenip en az iki gün dinlendirilip havalandırılmalıdır. Bu işlem ayakkabı içinde koku oluşmasını önleyecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Taşlı Şık Bayan Babet Ayakkabı Kadın Spor Babet Modelleri

Hakiki Deri Kadın Oxford Ayakkabı Bayan Siyah Oxford Bağcıklı Kadın Casual Ayakkabı Kolej Ayakkabısı

Hakiki Deri Kadın Siyah Bağcıklı Topuklu Ayakkabı Bayan Sivri Burun Deri Klasik Topuklu Bağcıklı Ayakkabısı